Kada tražimo brzi recept za svršenu tortu, tražimo recept s dušom, recept koji okuplja tradicionalne sastojke, u nadi da će slatko barem malčice nalikovati na one nezaboravljene kolače domaće kuhinje i da će svaki zalogaj biti začinjen daškom djetinjeg veselja i nostalgije.
Pokazalo se da je ovaj jedan od takvih recepata - čokoladna torta s maslinovim uljem koja se topi u ustima, ostavljajući za sobom okus Dalmacije i bure koja zvižduče pod tavanom stare kamene kuće. Dalmacija na našem jeziku.
Istini za volju, stari Dalmatinci bi se teško odlučili potrošiti puno ulja na jedno jedino jelo, pa čak i kad je u pitanju božanstvena čokoladna torta, ali sada je vrijeme kada se zbrajaju litre ulja i koliko je koje polje "platilo" (koliko je ubrano kilograma maslina te koliko je iz te količine izašlo ulja) pa nešto više od decilitra "pravoga" ulja, ne bi ni njima bio teško izdvojiti.
Jednostavna torta od čokolade s maslinovim uljem ima samo 5 sastojaka:
1. 200 g - obične čokolade koja ima 70 % udjela kakaa
2. 125 ml - maslinovog ulja (domaćeg ili kupovnog pod etiketom ekstra djevičanskog)
3. 200 g šećera u prahu
4. 2 velike žlice mljevenih badema ili oraha
5. 5 jaja
5 koraka do čarobne čokoladne torte s maslinovim uljem:
1.
Pećnicu ćemo zagrijati na 180 °C. Najbolje je pećnicu upaliti odmah jer je priprema jednostavna i neće oduzeti mnogo našeg dragocjenog vremena. Namastit ćemo kalup za tortu, komadićem maslaca ili masti, ili postaviti papir za pečenje. Čokoladu ćemo razlomiti na kockice i rastopiti na pari.
2.
Dodat ćemo maslinovo ulje u potpuno rastopljenu čokoladu. Potom ćemo u smjesu umiješati 2/3 šećera, miješajući pjenjačom ili mikserom na nižim brzinama kako bi se šećer što bolje otopio u toploj čokoladi. Umiješat ćemo mljevene bademe ili orahe, dodati prstohvat soli i žumanjke.
Kad dodamo žumanjke, smjesa će postati gušća i nehomogena - nema razloga za brigu - kasnije ćemo dodati bjelanjke i otpustiti čvrstinu smjese.
3.
Bjelanjke ćemo umutiti posebno s 1/3 preostale količine šećera. Miksat ćemo dok ze bijela ne zamuti, a zatim dodati još 1/3 šećera. Još ćemo tući bjelanjke, dodati ostatak šećera i miksati dok ne dobijemo srednje čvrstu smjesu.
4.
Smjesu bjelanjaka ćemo velikom žlicom dodavati i umiješati u čokoladnu masu. Kada smjesa postane homogena, ulit ćemo je u kalup i peći 40 minuta. Provjerit ćemo je li torta pečena, čačkalicom ili vilicom - kada je torta pečena, vilica ili čačkalica neće biti vlažna nakon što je izvučemo iz tijesta.
Ova količina sastojaka je idealna za kalup promjera 20 cm, za veću tortu udvostručit ćemo količine.
5.
Pustit ćemo tortu da se ohladi u kalupu. Stanjit će se i popucati, ali to je u redu - takva je to torta. Izvadit ćemo je na tanjur i, po želji, posipati šećerom u prahu. Tortu možemo poslužiti uz šlag ili neku drugu omiljenu kremu, ali će biti jednako ukusna i bez dodataka. Možda tek uz šalicu finog čaja ili omiljenog likera.
Naša
jednostavna torta s čokoladom i maslinovim uljem okusom podsjeća na
macaronse, čuvene francuske kolačiće, zbog prhke korice i sočne unutrašnjosti s raskošnim okusom čokolade. Oduševljeni će biti i vaši ukućani i gosti.
U slast svima!