Pretpostavlja se da u Hrvatskoj raste oko 20 tisuća vrsta gljiva. Tek četvrtina je istražena i opisana. Među njima je i veliki broj jestivih koje su važan dio domaće kulinarske tradicije. Raznolikost šuma, planina i polja čini Hrvatsku izuzetnim staništem za brojne vrste gljiva, od kojih su neke posebno cijenjene zbog svoje arome, teksture i nutritivnih svojstava.
Najpoznatije jestive gljive u Hrvatskoj
Vrganj (Boletus edulis) je izuzetno popularan među ljubiteljima gljiva, omiljen zbog svog mesnatog tijela, intenzivne arome i široke primjene u kulinarstvu. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama od ljeta do jeseni.
Sunčanica (Macrolepiota procera) je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikom šeširu s uzorkom. Često se priprema pohana ili na žaru. Nalazimo je na proplancima i rubovima šuma, a raste od kraja ljeta do jeseni.
Lisičarka (Cantharellus cibarius) je jedna od najcjenjenijih gljiva zbog svoje jedinstvene boje i mirisa, izvrsna u rižotima, juhama i umacima. Može se pronaći u šumama širom Hrvatske, posebno u listopadnim.
Crna truba (Craterellus cornucopioides) je gljiva jedinstvenog izgleda, poznata i kao "mrtvačka truba", omiljena je zbog svog bogatog okusa koji podsjeća na tartufe. Koristi se sušena i mljevena kao začin za razna jela.
Blagva (Amanita caesarea) se smatra jednom od najukusnijih gljiva, prepoznatljiva po narančasto-crvenom klobuku i mesnatom tijelu. Rijetka je, ali izuzetno cijenjena, posebice u mediteranskom dijelu Hrvatske.
Ako niste sigurni - nemojte!
Iako su mnoge
gljive u Hrvatskoj jestive i ukusne, treba biti izuzetno oprezan pri njihovom branju jer postoji i niz otrovnih vrsta koje se lako mogu zamijeniti s jestivima. Ako niste sigurni, konzultirajte se s iskusnim gljivarima ili jednostavno kupite gljive.
Jestive gljive su poseban užitak na tanjuru i često su zvijezda mnogih jela, poput pita, rižota i juha. Izuzetno su zdrave. Zahvaljujući bogatstvu hrvatskih šuma, gljivarenje postaje sve popularniji hobi koji povezuje ljude s prirodom. Brati gljive u Hrvatsku dolaze i stranci.
Gljivarski turizam uključuje i posjećivanje niza manifestacija u kontinentalnim mjestima posvećenih gljivama, poput
Gljivarskog tjedna Karlovačke županije ili
Gljivarskog kotlića u Gorskom Kotaru.