Ideje i trendovi
698

Jestive gljive u Hrvatskoj: 5 najpopularnijih i najukusnijih vrsta

Jestive gljive u Hrvatskoj privlače brojne hobiste i povezuju čovjeka s prirodom. Koje vrste su najpopularnije, kako izgledaju i zašto ih volimo?

Pretpostavlja se da u Hrvatskoj raste oko 20 tisuća vrsta gljiva. Tek četvrtina je istražena i opisana. Među njima je i veliki broj jestivih koje su važan dio domaće kulinarske tradicije. Raznolikost šuma, planina i polja čini Hrvatsku izuzetnim staništem za brojne vrste gljiva, od kojih su neke posebno cijenjene zbog svoje arome, teksture i nutritivnih svojstava.


Najpoznatije jestive gljive u Hrvatskoj

Vrganj (Boletus edulis) je izuzetno popularan među ljubiteljima gljiva, omiljen zbog svog mesnatog tijela, intenzivne arome i široke primjene u kulinarstvu. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama od ljeta do jeseni.

Vrganj


Sunčanica (Macrolepiota procera) je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikom šeširu s uzorkom. Često se priprema pohana ili na žaru. Nalazimo je na proplancima i rubovima šuma, a raste od kraja ljeta do jeseni.

sunčanica


Lisičarka (Cantharellus cibarius) je jedna od najcjenjenijih gljiva zbog svoje jedinstvene boje i mirisa, izvrsna u rižotima, juhama i umacima. Može se pronaći u šumama širom Hrvatske, posebno u listopadnim.

lisičarka


Crna truba (Craterellus cornucopioides) je gljiva jedinstvenog izgleda, poznata i kao "mrtvačka truba", omiljena je zbog svog bogatog okusa koji podsjeća na tartufe. Koristi se sušena i mljevena kao začin za razna jela.

Crne trube


Blagva (Amanita caesarea) se smatra jednom od najukusnijih gljiva, prepoznatljiva po narančasto-crvenom klobuku i mesnatom tijelu. Rijetka je, ali izuzetno cijenjena, posebice u mediteranskom dijelu Hrvatske.

blagva
 

Ako niste sigurni - nemojte!

Iako su mnoge gljive u Hrvatskoj jestive i ukusne, treba biti izuzetno oprezan pri njihovom branju jer postoji i niz otrovnih vrsta koje se lako mogu zamijeniti s jestivima. Ako niste sigurni, konzultirajte se s iskusnim gljivarima ili jednostavno kupite gljive.

Jestive gljive su poseban užitak na tanjuru i često su zvijezda mnogih jela, poput pita, rižota i juha. Izuzetno su zdrave. Zahvaljujući bogatstvu hrvatskih šuma, gljivarenje postaje sve popularniji hobi koji povezuje ljude s prirodom. Brati gljive u Hrvatsku dolaze i stranci. Gljivarski turizam uključuje i posjećivanje niza manifestacija u kontinentalnim mjestima posvećenih gljivama, poput Gljivarskog tjedna Karlovačke županije ili Gljivarskog kotlića u Gorskom Kotaru. 
Spremi

Dani hrvatskog turizma 2024. u Opatiji

Konferencija Turizam 365 i u online izdanju s nizom stručnjaka i turističkih djelatnika iz zemlje i inozemstva

​Kamin u kući, stanu ili apartmanu: Top 6 razloga za i protiv kamina

Kako sami popuniti PDV obrasce i prijaviti porez na proviziju?

12. Festival samoniklog bilja u Kršanu: Od ukusnih pjata do pripravaka za usporavanje starenja

Upoznajmo svoje goste (3) – Austrijanci

Iznajmljivači i cikloturizam - prilagodba smještajne ponude za dulju sezonu

Festival aMORE iznajmljivačima: Uvedite "morski red" u svoje apartmane

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Gdje se nalazi najbliža javna česma u vašem mjestu

Popularno: