Domaći kolači su ona ukusna i mirisna čar Adventa i neizostavan dio priprema za Božić i blagdane pred nama. Domaće kolače ćemo pronaći
u domaćinstvima koji pružaju usluge smještaja i brinu o zadovoljstvu svojih gostiju. Ima li slađe dobrodošlice od kolačića iz domaće pećnice koje ćemo ponuditi na kušanje tek pristiglom gostu?
Mirjana, domaćica apartmana u Sevidu, zna kako se to radi pa nam je poslala iskušan
recept za kolačiće s orasima koje radi godinama. Odabrali smo ga za naša mala adventska
kužinavanja zbog jednostavnosti i nevelikog broja sastojaka što ga čini pristupačnim svakom domaćinstvu. Nismo pogriješili, kolačići su ispali fantastični na veselje svima koji su ga probali.
Za Mirjanin kolač s orasima su potrebna
jaja, glatko brašno, orasi, maslo, šećer, prašak za pecivo, vanilijin šećer, mlijeko i rum.
Prhko tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 16 dkg maslaca
- 3 žumanca
- 12 dkg šećera
- 1 vanilijin šećer
- 3 žlice mlijeka
Nadjev od oraha:
- 15 dkg mljevenih oraha
- 15 dkg šećera
- 3 bjelanjka
- 1 vanilijin šećer
- rum po želji
Brza priprema kolačića s orasima
1. korak - smjesu u žuto oboji: Umiksat ćemo žumanjke i šećer dok tekstura smjese ne bude homogena, a zatim dodati maslac koji je odstajao neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Dodat ćemo jedan vanilijin šećer.
U smjestu dodajte tri žlice mlijeka.
2. korak - u glatko tijesto glatko brašno: Postepeno ćemo u mješavinu dodavati brašno koje smo prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Mi smo imali jako mala jaja sa sićušnim žumanjcima pa nismo umiješali svih 1/2 kg brašna, pazili smo da smjesa bude glatka te da se lako oblikuje prstima. Poslije nam je bilo žao što nismo dodali još jedan žumanjak pa bismo dobili više slatkih kolačića.
3. korak - bogovi su jeli orahe: U drugoj posudi ćemo pripremiti smjesu za nadjev. U mljevene orahe ćemo umiješati šećer i vanilijin šećer te dodati bjelanjke, ali bez miksanja. Ruma ćemo dodati koliko volimo. Nježnim miješanjem ćemo sačuvati zrnatu teksturu svih sastojaka. Ako je smjesa rijetka, Mirjana dodaje mljevene kekse ili marmeladu, naša je ispala sasvim taman.
4. korak - kolutići, srca, zvijezde: Originalan recept ne traži puno igre, tijesto se lako prstima oblikuje u kružiće, ali mi smo se poigrali s jednostavnim kalupima pa smo dobili razigrane kružiće, srca i zvjezdice.
6. korak - nadjev koji to zapravo nije: Nadjev to nije u klasičnom smislu, samo se žličicom spusti na podlogu od tijesta - i kolačić je spreman za pećnicu.
5. korak - ispeci, pa kakvi su reci: Kolačići se peku na 180 °C, ovisno o jačini pećnice između 10 i 15 minuta. Kada rubovi porumene, kolačići su spremni za vađenje iz pećnice, a odmah potom i za kušanje.
6. korak - u šareno tijesto oboji: Dok se prva tura pekla, poigrali smo se i tijesto obojili u rumeno. Prehrambene boje u nekoliko nijansi mogu svaki
adventski kolač učiniti još zanimljivijim, a pripremu zabavnijom.
7. korak - Uslast!
Mnogi
recepti za domaće kolače kriju orahe među svojim sastojcima. Osim što su ukusni, orasi su i zdravi. Postoji poslovica kako je u kameno doba čovjek jeo žireve, a bogovi orahe, koja zapravo hvali visoku nutritivnu vrijednost oraha. Orah je moćan antioksidans, a znanstvena istraživanja potvrđuju kako orasi smanjuju znakove starenja te štite od srčanih oboljenja i nekih vrsta karcinoma.
Iako se orasi čine masnima pa ih izbjegavamo vjerujući kako potiču debljanje, zapravo sadrže masti koje se ne talože u krvnim žilama. Zbog osjećaja sitosti kojeg nam pružaju, moglo bi se dogoditi da pojedemo manje kolačića, nego što to inače činimo kada recept za kolačiće ne sadrži orahe. Hm? Teško kada su ovako slasni... Zato, podijelimo ih s gostima i neka naši
apartmani zamirišu božićnim domaćim kolačima.