Nema tog mirisa koji će nas brže podsjetiti da je stiglo proljeće od onog intenzivnog, svježeg mirisa medvjeđeg luka. Neki ga zovu divlji luk, neki srijemuš, no kako god ga zvali – ovaj zeleniš je zvijezda travnja.
Medvjeđi luk ne raste cijele godine, zato se njegovih par tjedana itekako isplati iskoristiti. Osim što je zdrav, jer pomaže kod detoksikacije, snižava tlak i jača imunitet, fantastično je ukusan i zahvalan za pripremu.
Ako smo vješti u prepoznavanju
jestivog samoniklog bilja, možemo ga i sami nabrati. Potreban je oprez – lako ga je zamijeniti s otrovnim đurđicama i mrazovcem, pa je možda bolje potegnuti do placa i nabaviti ga od znalaca. Medvjeđi luk miriše po češnjaku, i to može biti vodič za berbu, dok otrovne blizanke nemaju tu aromu. Beremo ga prije nego procvjeta.
Najbolje ga je koristiti svježeg, ali ako ga imamo u većoj količini, evo nekoliko trikova:
Zamrzavanje - oprat ćemo listove, dobro posušiti i zamrznuti u vrećicama.
Pesto - odličan način da ga sačuvamo kroz čitavu godinu.
Ulje ili maslac - smiksat ćemo ga s maslinovim uljem ili maslacem i čuvati u hladnjaku. Medvjeđi luk s maslacem također možemo zamrznuti.
Recepti s medvjeđim lukom – zeleno, fino i domaće
1. Pesto od medvjeđeg luka
Sastojci:
- 1 vezica medvjeđeg luka
- šaka oraha (ili suncokretovih sjemenki, badema, pinjola)
- parmezan po želji
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
Sve sastojke ubacit ćemo u blender i miksati dok ne dobijemo gustu pastu. Čuvat ćemo je u staklenki i koristiti kao namaz, dodatak tjestenini ili preljev za meso.
2. Fritaja s medvjeđim lukom
Sastojci:
- šaka svježeg medvjeđeg luka
- 4 jaja
- malo sira (feta ili ribani trapist)
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju ćemo kratko popržiti nasjeckani medvjeđi luk. Dodati razmućena jaja i sir, začiniti, i peći dok se jaja ne stisnu. Poslužiti uz domaći kruh i čašu jogurta.
3. Juha od krumpira i medvjeđeg luka
Sastojci:
- 2 krumpira
- 1 vezica medvjeđeg luka
- 1 luk
- malo vrhnja za kuhanje
- sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Na ulju ćemo pirjati luk, dodati oguljeni i narezani krumpir. Zaliti vodom i kuhati dok krumpir ne omekša. Dodati narezani medvjeđi luk i kuhati još 5 minuta. Usitnit ćemo sve štapnim mikserom, dodati vrhnje i začiniti po ukusu.
Medvjeđi luk je jedan od onih sezonskih darova koje ne treba propustiti. Osim što obogaćuje tanjur, unosi i dašak prirode u svakodnevicu i može biti izvrstan
poklon dobrodošlice gostu. Jer najbolji doživljaju uvijek dolaze iz prirode i domaće kuhinje.