Obveze
iznajmljivača privatnog smještaja ponešto se razlikuju ako
iznajmljivač pruža usluge prehrane u kućanstvu. Osnovna razlika su dodatni uvjeti, koje iznajmljivač mora ispuniti, što u ovom slučaju znači da je privatni iznajmljivač koji pruža usluge prehrane dužan imati:
- Sanitarnu knjižicu
- Utvrđene normative
- Istaknutu oznaku zabrane usluživanja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina
- Ugostiteljske sadržaje propisane važećim Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu
Sanitarna knjižica
Oko
sanitarne knjižice za iznajmljivače privatnog smještaja su se vodile mnoge polemike. Svojedobno je zdravstvena potvrda bila potrebna za privatnog iznajmljivača i članove njegove obitelji, no ta je obveza ukinuta prošle godine.
Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti iz 2015. godine više ne propisuje obvezu ispunjavanja zdravstvenih uvjeta za rad u ugostiteljstvu u skladu s posebnim propisima.
Ipak,
iznajmljivači koji pružaju usluge prehrane u domaćinstvu
obvezni su imati ovjerene sanitarne izkaznice prema
Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, članak 26., stavak 1. Sanitarnu knjižicu ovjerava higijensko-epidemiološka služba područne zdravstvene ustanove.
Normativi
Normativi se utvrđuju posebno za svaku vrstu jela i pića koje iznajmljivač nudi u svojem kućanstvu. Sastoje se od popisa namirnica od kojih se jelo sastoji, mjera za jelo, napitak ili piće (porcija, čaša, šalica, itd.) te količine izražene standardnim mjernim jedinicama (g, dkg, kg, ml, dcl, itd.). Normative nije potrebno ovjeravati, ali se moraju istaknuti na vidljivom mjestu u prostoru u kojem se poslužuju hrana, pića i napitci te se daju na uvid gostu ako on to zatraži.
Temelj za izradu normativa je jelovnik ili meni. Utvrđenih nornativa ste se dužni pridržavati kao i
službenog cjenika u kojem su utvrđene cijene prehrane, napitaka i pića. U skladu sa službenim cjenikom, dužni ste za svaku uslugu izdati gostu račun. Ako usluge prehrane obavljaju privatni iznajmljivači koji nisu obveznici PDV-a, isti se ne obračunava na cijenu za uslugu prehrane niti iskazuje na računu.
Oznaka zabrane usluživanja alkohola osobama mlađim od 18 godina
Ovo je novitet iz prošlogodišnjeg
Zakona o ugostiteljstvu. Iznajmljivači koji pružaju usluge prehrane u domaćinstvima dužni su istaknuti ovu oznaku u prostoru u kojem poslužuju hranu, napitke i piće. Izgled oznake nije propisan. Možete je kupiti i za 10-ak kuna u knjižarama ili preuzeti klikom na sliku ispod.
Ugostiteljski sadržaji za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka
Prema važećem
Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, iznajmljivač može pružati usluge prehrane u sljedećim vrstama smještajnih objekata:
- soba
- apartman
- studio apartman
- kuća za odmor
Iznajmljivač koji pruža uslugu prehrane u domaćinstvu, dužan je imati ugostiteljske sadržaje koji su propisani Pravilnikom. Prije svega, to se odnosi na blagovaoncu za usluživanje i prostoriju za pripremu koji moraju imati visinu stropa 2,4 metra. I ovdje je obvezna
kutija prve pomoći. Aparat za gašenje požara nije obvezan, ali je potrebno posjedovati vatrootpornu tkaninu.
Ostali uvjeti koje iznajmljivač mora zadovoljiti se nalaze u prilogu Pravilnika pod
Uvjetima za kategorije apartmana i kuća za odmor.
Prema novom prijedlogu Pravilnika, koji je na javnoj raspravi do 1. ožujka, velike su šanse da će se ukinuti propisana visina prostorija, te dopustiti posluživanje jela, pića i napitaka "na terasi, plaži, vrtu i sličnim prostorima za usluživanje, opremljenim namještajem prikladnim za usluživanje".
Koje su prednosti pružanja usluge prehrane u kućanstvu?
Osnovni nedostatak usluživanja hrane, pića i napitaka uz iznajmljivanje smještaja je svakako ispunjavanje svih navedenih uvjeta. Sasvim je sigurno i da svatko od nas tko se neće odlučiti na uvrštavanje ove usluge u svoju turističku ponudu, ima svoje specifične razloge.
Zašto se iznajmljivači uopće odlučuju na pružanje usluge prehrane? Najčešći su razlozi osobni afiniteti, proširenje vlastite turističke ponude i specifičnost destinacije. Primjerice, ruralne sredine, tj. seoska gospodarstva s autohtonim uzgojem te vlastitom proizvodnjom namirnica i pića su nostitelji smještajne ponude s uslugama prehrane u domaćinstvima.
Hrvatska kuhinja je specifična zbog svoje raznolikosti: ovisno o području, ima utjecaja mediteranske, talijanske, francuske ili slavenske kulinarske tradicije. Usto, posjedujemo vrhunska autohona vina, maslinovo ulje, domaće rakije i mnoge druge delicije koje su mahom karakteristične za usko područje oko destinacije u kojoj iznajmljujemo smještaj. Turisti danas žele okusiti
autohtonu kuhinju pripremljenu na tradicionalan način i s domaćim namirnicama. Stoge je mudro udružiti se s lokalnim proizvođačima hrane ili pića čime osiguravamo posebnost naše ponude te potičemo lokalnu poljoprivrednu proizvodnju.
Prepoznajmo gastronomske posebnosti svoje destinacije i obogatimo njima svoju turističku ponudu
Ljubav ide kroz želudac, stara je poslovica koju svatko zna. Svaki
dobar domaćin koji brine o gostu, želi da se gost zaljubi u ono što mu nudimo. Domaća hrana uz ugodan smještaj, najbolji je način da očaramo gosta. To je ujedno i dobar put ka
brendiranju smještaja, odnosno prepoznatljivosti naše smještajne ponude u moru istih ili sličnih objekata za iznajmljivanje. Pripremite jelo s ljubavlju, začinite zrnom ljubaznosti i osmijehom za dobar tek i dugu sezonu!