Kad zamirišu
ukusni božićni kolači, nama počinje Advent. Malo smo uranili, ali samo zato što smo htjeli pronaći jednostavan recept za nevjerojatno ukusno
tijesto za kekse. U potrazi za maštovitim uputama kako se rade
jednostavni keksi, nismo mogli odoljeti, a da neke od recepata ne isprobamo sami.
Iako vremena do Božića ima, sviđaju nam se
brzi fini kolači od sastojaka dostupnih svima i začina koji neizostavno prate zimske blagdane. Cimet i klinčići - osim neodoljivih mirisa i okusa, čuveni su po svojim ljekovitim svojstvima pa ih koristimo u borbi protiv suvišnih kilograma i masnoća u krvi.
Božićni keksići i skidanje kilograma, hm, teško zamislivo. Pogotovo ako su ukusni i brzi za pripremu kao
domaći keksi s maslacem i mljevenim bademima kakve smo ispekli za vas.
Ipak,
najljepši božićni kolači su oni koje začinimo onako kako to sami želimo. I kad pustimo mašti na volju, pridržavat ćemo se osnovnih naputaka koje sadrži svaki
dobar recept za kolače.
Brzi i jednostavni keksi ne traže puno sastojaka, a najvažniji začini su ljubav i mašta - tako nastaju
najbolji prhki keksi na svijetu.
Keksi od badema i cimeta će trebati:
- 350 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 300 g glatkog brašna
- 150 g mljevenog badema
- 5 g sode bikarbone
- 10 g ekstrakta vanilije
- korica i sok od 1/2 limuna
- začini (đumbir, cimet, klinčić...)
1. korak - maslac voli šećer: Maslac ćemo ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne omekša kako bismo ga mogli izmiksati sa šećerom u pjenastu masu. Mješavinu ćemo miksati dok ne osjetimo da se sav šećer otopio i da je smjesa gotovo homogena.
2. korak - pokoje jaje keksu prhkost daje: U smjesu maslaca i šećera ćemo dodati 2 jaja, jedno po jedno i dobro uzmiksati.
3. korak - svježina keksa pod koricom žutoga limuna: Dodajemo naribanu koricu i sok kojeg smo prethodno iscijedili od polovice limuna. Ako su limuni manji, nećemo pogriješiti dodamo li sok cijelog limuna. Ekstrakt vanilije smo pronašli u pakiranjima po 5 g pa smo dodali dva, za punu aromu ovog mirisnog začina.
4. korak - začini za božićne kekse: U drugoj posudi ćemo promiješati brašno, sodu bikarbonu i mljevene bademe. Mi smo kupili već samljevene bademe, pakiranje od 300 g koje košta nekih 30-ak kuna, ali najbolju aromu daju domaći bademi, friško samljeveni. Potom dodajemo začine. Korstili smo sok od đumbira, iako bi možda onaj u prahu bio prikladniji, cimet i klinčiće. Odvojili glavice sa stapke klinčića i lako ih smrvili prstima, ali je kolčina klinčića u ovakvom slučaju veća. Dodali smo žličicu kukrkume za intezivniju boju keksa. Možemo dodati i suho voće ili, ako su
keksići za djecu, komadiće čokolade.
5. korak - brzi keksi uz sporo miksanje: Tako pripremljenu mješavinu ćemo dodavati smjesi maslaca, šećera i jaja. Miksat ćemo žlicu po žlicu najnižom brzinom kako bi smjesa na kraju bila kompaktna i glatka.
Tijesto za keksiće će biti mekano i masno, savršeno za lako odvajanje u ukusne zalogaje.
Ovako pripremljeno tijesto je dovoljno mekano za istiskivanje (kesica ili za to primjeren alat) na papir za pečenje kojim smo prekrili tepsiju. U domaćim kupovnim centrima se već sada mogu pronaći
kalupi za božićne kolače. Limeni setovi koštaju 20-ak kuna i dobra su prilika da u pripremu kolača uključimo i djecu koja obožavaju igre s tijestom i ukusne kolačiće na vrhuncu zabave.
Najbolji prhki keksi se peku na 175°C, nešto dulje od 10 minuta. Iako je ovo
recept za suhe kolače, tijesto raste u vrućoj utrobi pećnice. Nemojte pogriješiti kao i mi pa štedjeti na prostoru tepsije. Keksi su nabujali i zalijepili se jedni za druge. Srećom, to je bila samo prva tura, u pripremi sruge smo već bili iskusniji.
Kad
božićni keksi porumene, vadimo ih van iz pećnice uz očaravajući miris koji ispunjava čitavu kuhinju najavljujući Advent i blagdanske radosti. Topla mirisna pozivnica mami sve ukućane za
kuhinjski stol. Keksi se ipak jedu brže, nego što se pripremaju. Veselo vam pečenje i
ukusni domaći keksi!
P.S. Znate li kako se rade brzi fini kolači i imate jednostavan recept za nezaboravan kolač ili kekse, budite ljubazni, otkrijte nam tajnu i podijelite ga s nama...