U Dalmaciji, Istri i Kvarneru, nema fešte bez fritula. Posebni su, bez fritula, nezamislivi Badnjak ili vrijeme poklada. Ova tradicionalna hrvatska slastica se priprema brzo i bez mnoštva sastojaka. U suštini se radi o prženom tijestu koje se posipa šećerom u prahu. Suvremenije varijante se nadopunjavaju čokoladnim preljevima. Našim bakama je to nezamislivo, a tajni sastojak njihovog recepta je - rakija! Navodno... da nestane suvišna masnoća. Krenimo redom...
Sastojci:
2 jaja
1 čvrsti jogurt
200 - 250 g glatkog brašna
2 žlice šećera
1/2 praška za pecivo
1 paketića vanilijinog šećera
prstohvat soli
1 žlica rakije
po želji korica limuna ili grožđice
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Sve sastojke ćemo pomiješati u jednoj zdjeli, kraju ćemo dodati grožđice po želji. Potom ćemo zdjelu ostaviti na toplome 20-ak minuta, a zatim još jednom premijesiti.
Posuda u kojoj pržimo fritule mora biti duboka, s dovoljno ulja kako bi fritule mogle u njemu zaplivati. Smjesu ćemo odvajati jušnom žlicom napunjenom dopola pa spuštati tijesto u posudu s potpuno zagrijanim uljem. Posudu nećemo prepuniti jer fritule, prilikom prženja, moraju imati dovoljno mjesta da se napuhnu i da ih možemo nekoliko puta neometano okrenuti. Prže se par minuta, dok ne dobiju smećkasto zlatnu boju.
Odložit ćemo ih u zdjelu obloženu papirom koji će upiti višak masnoće. Potom posuti šećerom u prahu.
Otkud našim bakama recept za fritule?
Kao i mnoge druge "domaće specijalitete", i fritule smo uvezli iz Italije. Frittelle su bile omiljeni slatkiš u Veneciji, izrađivali su ih majstori poznati kao fritoleri. U 17. stoljeću su fritoleri bili toliko prisutni i važni u svakodnevnom životu Venecije da su osnovali vlastitu korporaciju, svojevrsno profesionalno udruženje. Udruženje je imalo 70 članova, od kojih je svaki bio zadužen za pripremu i prodaju tradicionalnih slastica tijekom venecijanskog karnevala.
Najstariji poznati recept za frittelle je iz 15. stoljeća i danas se čuva u Biblioteca Casanatense u Rimu. Taj recept za pripremu uključuje 25 g kvasca, 300 g brašna, 1/4 l mlijeka, 3 jaja, 100 g šećera, malo naribane limunove kore i prstohvat soli. Po želji se mogu dodati 70 g kandiranog voća, 30 g pinjola i malo grape ili ruma. Za prženje je potrebno ulje, a rezultat su mirisne i hrskave kuglice koje su postale simbol slavlja i tradicije.